Мраморът

се получава при метаморфизъм на варовик или доломит. Тъй като е естествен камък, формиран с различни примеси, той има изключително разнообразие от цветове. Освен с естетическите си характеристики материалът се отличава и със своята якост. Устойчив е на натиск и се използва за изработване на цялостни интериорни елементи – мивки, вани, балюстри, колони.

Травертинът

е горна порода поликристал, образуван от минерали на калциевия карбонат. Той се отнася към групата на мраморите, има пореста структура и ниска плътност. Благодарение на кристалната зърнеста структура лесно се полира, а тази обработка позволява да се разгърне естетическият му потенциал. Има широко приложение за външни и вътрешни облицовки и за подови нас­тилки.

Гранитът

е плътна, твърда вулканична скала и е сред фаворитите при архитектурни и строителни решения. Издръжлив, дълготраен и красив, неговата визия го нарежда сред най-популярните настилки за екстериор. Също има ниско водопоглъщане и висока устойчивост на студ. Поради неговата здравина е особено търсен за кухненски плотове. Той е модна интериорна подова настилка, както и предпочитано решение за облицовка на стени, подове, стълби и колони.

Базалтът

е камък, формиран при вулканично изригване на лавови потоци върху земята и последвалото им застиване. Основният компонент в състава му е силициевият диоксид. Считан е за един от най-дълготрайните материали. Базалтът в съвременното строителство се използва за интериор в полиран вид за бани и подови настилки и за екс­териорни решения като цокли на сгради.

Риолитът

е позабравена естествена скала, която има мек розово-кафяв цвят. Той е с вулканичен произход – аналог на гранита. Камъкът е изключително подходящ за външни облицовки и настилки поради своята здравина и голяма плътност. Неговото приложение е в интериора и екстериора – стъпала, плочи, первази, зидарии и облицовки.

Варовикът

е подходящ за вътрешни и външни нас­тилки. Неговата полирана разновидност е много търсена за декоративни зидарии, облицовка на камини, работни плотове и мивки. Използва се в ландшафта, защото неговата визия осигурява естествено продължение на пейзажа в градината. Варовиковите плочи с различна дебелина позволяват ползването на този камък и в интериорни настилки. Тънките матирани плочи са добър избор за зимни градини, перални помещения и малки дворове.

Пясъчникът

е широко използван материал. Той гарантира трайна, здрава и красива настилка. Използва се и за зидарии и облицовки.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *