Силата на камъка създава специална атмосфера. Той все повече се използва като инструмент за постигане на обаяние в пространството, въпреки че специалистите предупреждават за сложната му интеграция с други материали.

Завръщане към
природните ценности

Все по-честото използване на камъка като силен акцент в декоративните решения е закономерна тенденция за завръщане към естествените материали. Благодарение на прекрасните му качества той е един от любимите материали, с които може да се украси всяко вътрешно и външно помещение. С него може да се създаде атрактивен акцент във всяка стая, но особено добре изглежда в кухнята или трапезарията. Достатъчно е само една стена или дори само част от нея да бъде облицована с камък, за да се постигне изключително силен визуален ефект. В случай, че кухнята е с по-голяма площ, ценителите на средновековната романтика спокойно могат да се наслаждават и на каменни сводове или арки.

Облицоването с твърдия материал на пространството около къта с камината е честа практика. Но може и просто да се избере стена в близост до печката, която да бъде оформена в селски стил, макар че камъкът успешно се комбинира и с обзавеждането на най-съвременните кухни. Необходимо е само да се избере най-подходящият по вид, цвят и текстура материал, за да бъде пълна хармонията между елементите. Вниманието е важно, защото силното излъчване на камъка налага използването му да става разумно и с известна сдържаност, за да бъде декорирането наистина атрактивно и да се избегне получаването на усещане за тъмна и прихлупена пещера вместо за красив и впечатляващ дом. Към облицованата стена или кът е необходимо да се предвиди специално осветление, за да се подчертае ефектът на камъка.

Декоративни елементи

Камъкът има способността да придава специфична визия на декора. Помещенията, в чийто интериор е използван, се отличават с характер, защото той внушава едновременно величие и усещане за близост с природата. Гладки камъни в комбинация със свещи и други природни материали, като клонки, сухи цветя или сушени плодове, могат да бъдат използвани за украса на всяко едно помещение.

За външните пространства се използват пейки, маси, скулптури. Тъй като камъкът е изключително универсален декоративен елемент, той може да се впише във всяка една обстановка. Например комбинацията от него и мъх е чудесна, за да се създаде кътче в двора. За екстериори в стил рустик могат да се направят атрактивни раф­тове с грубо издялани дъски. В близост до тях е подходяща комбинацията от различни по цвят и форма каменни късове за подредба на красив алпинеум.

От друга страна, каменните саксии и скулптури могат да помогнат много, ако е налице стремеж към постигането на по-внушителна визия. Подобни аксесоари са добър акцент и затова интериорните дизайнери толкова често ги използват в своите проекти.

Изберете камък за пода

Каменните настилки са най-популярни като избор за екстериора, но много често се използват и за вътрешните помещения. Няма значение в какъв стил е издържан вашият интериор или екстериор, това покритие може да намери място във всеки един дом.

Камъкът е сред най-здравословните настилки, тъй като не създава среда за развитие на акари и повишава стойността на недвижимия имот. Поддържа се лесно и продължава да изглежда добре след дълга експлоатация. В зависимост от избора визията му дори може да се подобри с времето.

Какво да изберем?

Предпочитанието към вида и формата на камъка се определя от мястото на приложение, както и от естетическите виждания на домакините. Настилката трябва да се съчетае с контекста на помещението – цветовете и шарките да не бъдат доминиращи. Изборът на камък е добре да се съобрази със стила на цялата сграда, местонахождението й, както и с типа на стените. Когато става дума за къща или сграда с историческо значение, камъкът трябва или да е в пълен унисон с архитектурата, или да е в контраст с нея с модерни решения. Например в стара къща и стая с груба мазилка може да се поставят полиран травертин и метални аксесоари, така че визията да не влиза в конфликт със стените, както и да се осигури интересно съчетание на различните текстури. Естественият камък е издръжлив, не променя цвета си, не се влияе от химически вещества. Той се предлага в различни варианти според неговото предназначение – плочи за настилка, за облицоване на стени, за мебели, колони, балюстради, сводове, первази, стъпала, за мозайка, за облицоване на басейни и др. За фасада материалът трябва да е по-лек и студоустойчив. За облицовка на вътрешни стени са камъните с полирана повърхност, по-високи декоративни качества и ефектна структура.

Удачно решение е и настилката за външните пространства около къщата. Когато са правилно инсталирани, покритията в тези зони не се чупят, не се напукват или отделят една от друга. Те могат да изглеждат добре години наред и дори да се оцветят или захабят, лесно и бързо да се почистват.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *